Den Friska Diabetikern

  • Hem
  • Tjänster
  • Inlägg
  • Om Mig
  • Kontakt

2014-09-28 By Sirri 2 kommentarer

Vinäger och Hälsa

Dela på FacebookDela på TwitterPrenumerera

Prenumerera på bloggen via epost

Ange ditt e-post adress för få nya inlägg via e-post

VinägerI samband med diskussioner  om ”mjölksyrade grönsaker” märkte jag att det fanns så mycket begrepp inbakade i det ämnet. Det är omöjligt att hantera dessa begrepp i en enda artikel. Så vill jag prova skriva om mina funderingar kring vinäger och jäsning.

Vinäger är båda smaksättare och bevarande. Den kan framställas av syrliga frukter så som vindruvor, klarbär, äpple, ros, etc… Det finns tre förutsättningar för att vinäger ska formas:

  1. Saften ska ha kontakt med luft.
  2. Fast temperatur 20-30 grader.
  3. Vinäger bakterier i den miljön.

Vinäger kan man få fram från vin också. Vinet måste dock vara 8-9 %. Är vinet lägre kan man tillsätta alkohol. Därför kallas det vinaigre (sur vin) på franska.

Det som är viktigt att det sker långsamt i tunnor. Med Orleans metoden använder man tunnor med volym mellan 220 och 230 liter. Dessa tunnor har 2 hål. Den ena för att fylla på och tömma den andra för luft.

Traditionella tillverkas vinäger igenom långsam jäsning. De kommersiella tillverkas dock genom snabb jäsning. Vinäger innehåller följande ämnen:

  1. Vitaminer.
  2. Mineraler.
  3. Aminosyror.
  4. Polyfenoler (De är antioxidanter)
  5. Fettsyror (citric syra, lactic syra, tartaric syra, äppelsyra (malic syra))

Man tror att människor har använt vinäger sedan 5000 år f. kr. och härstammar från Babylon. Den läkaren som har hittat det är dock Hyppokrates 400 år f. kr.

Medicinks användning av vinäger:

  1. Desinfektion
    Hyppokrates har använt vinäger för att behandla sår. I den moderna tiden hart man funnit att vinäger har neutraliserande effekt på bakterier som Escherichia coli, Listeria  monocytogenes och Salmonella samt polio bakterier.
  2. Normalisering av hög blodtryck
    Även om det inte finns forskning på människor tror man från djur försök att vinäger hjälper mot hög blodtryck.
  3. Blodfetter
    Försök på möss och kaniner har visat att vinäger sänker triglycerider.
  4. Diabetes
    Man har konstaterat att vinäger sänker bs efter måltider och samt sänker insulin nivån och dämpar hungerkänslan.
  5. Matsmältning
    Den balsamiska vinägern som man använder i marinad av kött även hjälper i matsmältning
  6. Cancer

Vid försök på cellnivå har man sett att vinäger har anti-cancer egenskaper. Man tror att det kommer från de syror det innehåller och ifrån polyfenoler.

NU KOMMER VI TILL PUDELNS KÄRNA

De flesta produkter som vi hittar i hyllor går tyvärr inte genom den naturliga jäsningsprocessen. De tillverkas genom tillsättning av ättiksyra och andra kemiska tillsatser. Medan den naturliga jäsningen tar upp till 40 dagar de kommersiella tillverkas på 24 timmar. Den nyttan jag har skrivit om gäller för naturligt tillverkade vinäger.
Det bästa jag känner till är balsamico som tillverkas i Italiens Modena och Reggio Emilia regioner. Det som gör balsamico värdefullt är tiden som den tar för jäsning. Därför är det dyrt också.

För att läsa en relaterad artikel go till

Om Syra-Basbalansen – pH Värdet

Läs vidare …

Print Friendly, PDF & EmailSkriv ut

Relaterade

Dela på FacebookDela på TwitterPrenumerera

Prenumerera på bloggen via epost

Ange ditt e-post adress för få nya inlägg via e-post

Arkiverad under: Artikel, Diabetes, Fakta, Hälsa, Kost Taggad som: diabetes, Diabetiker, Hälsa, Mjölksyrabakterier, Tarmflora

2
Här kan du gärna kommentera ...

avatar
wpdiscuz_captcharefresh
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Björn HammarskjöldMargareta Lundström GBG Recent comment authors
avatar
wpdiscuz_captcharefresh
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Margareta Lundström GBG
Guest
Margareta Lundström GBG

Mycket bra om än nedslående information. Jag köper äppelcidervinäger i hälsokosten och trodde att det var värt namnet.

Vote Up0Vote Down  Svara
4 years ago
Björn Hammarskjöld
Guest
Björn Hammarskjöld

Det är socker och även alkohol som omvandlas till ättiksyra. Utan socker blir det ingen vinäger (=ättiksyra).
Ättika i maten gör att man får en bättre blodsockerprofil. Orsak okänd.

Vote Up0Vote Down  Svara
4 years ago

Sök:

Anmäl till nyhetsbrevet!

Kontakta mig på social media

facebook twitter Google+

Följ mig på Twitter

Mina tweets

Senaste inlägg

  • Immunsystemets Tre Stöttepelare
  • Olivsallad
  • Mandelzucchini
  • Hur gör man yoghurtkultur hemma?

FÖLJ MIG PÅ YOUTUBE

Sök:

facebooktwitter Google+ Sirri AB

FÖLJ MIG PÅ YOUTUBE

Om Den Friska Diabetikern

Jag har lärt mig hur min kropp påverkas av olika livsmedel och jag har skapat den motivationen jag behöver för en fungerande livsstil.Det har varit en spännande och lärorik resa. Läs vidare ...

Själv-helande Personlighet

Copyright © 2014–2019 SIRRI AB · Sirri · Logga in

wpDiscuz