Oljeproducenter har lanserat rapsolja som en hälsosam, mirakulös olja med sina egenskaper som liknar olivolja. Den är t.o.m. betydligt billigare än olivolja. Den verkar ha fått bredare acceptans bland konsumenter jämfört med andra vegetabiliska oljor.
Stämmer det verkligen att rapsolja är så hälsosam? Kan det vara en ”marknadsföringstrick” av industrin? Vad är sanningen bakom rapsolja?
Rapsolja pressas ur genmanipulerade rapsfrön. Det ursprungliga rapsfröet är giftigt. Den innehåller stora mängder av erukasyra. Den ursprungliga rapsoljan har använts i Indien och den är förknippad med högre risk att utveckla Keshans sjukdom som drabbar hjärtat. Med genmanipulering har man minskad halten av erukasyra från 45 % till mindre än 5 %.
Med sitt innehåll av oleic syra, höga mängder av omega-3 oljor, låga mängder av mättade fett, påstår livsmedelsindustrin att rapsolja har unik komposition av fett som är förebyggande mot kärl- och hjärtsjukdomar.
De som är emot rapsolja påstår dock att det handlar om en giftig olja. Den är en industriell olja som är främmande för vår kropp. Den innehåller senapsgas, hemagglutinin och glykosider som innehåller cyanid. Detta orsakar galna ko-sjukan, blindhet, nervsjukdomar, sammanbrott av immunförsvar. En följd blir också att röda blodkroppar klumpar sig. (http://www.westonaprice.org/health-topics/the-great-con-ola/).
Hur ska man veta vad är rätt och vad är fel bland så många påståenden? Är rapsolja ett mirakel eller en bubbla som är skapad av livsmedelsindustrin för att tjäna pengar? Hur har den blivit så populär jämfört med andra industriella oljor?
I slutet av 80 talet började man förstå att vegetabiliska oljor, framför allt majsolja och sojaolja, orsakade hjärtsjukdomar och cancer. På resultat av det kom rapsolja på ytan. Industrin kunde väl inte säga ”Vi hade fel. Gå och ät smör, njurfett, animalisk fett som vi har skrämt är mot alla dessa år”.
Folk valde mest att inrikta sig mot enkelomättade fett som olivolja. Olivolja som ingick i medelhavskosten var förebyggande mot kärl- och hjärtsjukdomar. Efter det började man läsa om otaliga artiklar om olivoljans fördelar i media. Det fanns dock inte tillräckligt med olivolja i världen som kunde tillfredsställa industrins behov.
Industrin hittade rapsolja när de precis behövde någon enkelomättad olja som var billig att producera. Mot slutet av 70 talet producerade de Kanadensiska producenter ett frö som hade låga halter av erukasyra och som var rik på oleic syra genom genmanipulering.
De kallade den nya oljan som de fick fram från detta nya frö ”canola oil” istället för Canada oil. I Sverige använder vi namnet på fröet och kallar den rapsolja. I början försäljningen gick dåligt på grund av att FDA (American Food and Drug Administration) tog inte rapsoljan bland de säkra livsmedelslist. Av någon okänd anledning har man ändrad detta 1985. Det har spekulerats att den kanadensiska regeringar har spenderat 50 miljoner dollar för att få den godkänd.
Följden blev att vi började läsa mer och mer om rapsolja i hälsokost- och matlagnings böcker. Man började presentera rapsolja som likvärdig med olivolja. Den var dessutom mycket billigare än olivolja. Industrin fick lön för mödan. Vid slutet av 90 talet ökade rapsolja försäljningen explosionsartat. Inte bara i US utan folk i Kina, Japan, Europa, Bangladesh, Mexiko, och Pakistan började konsumera stora mängder av rapsolja. Den fyllde hyllor på livsmedelkedjor, gourmetmatsaffärer och andra livsmedelsbutiker. Framför allt började restauranger använda rapsolja för stekning.
Trots all marknadsföring och propaganda är rapsolja inget hälsosamt för det kardiovaskulära systemet. Den kan dessutom orsaka brist på vitamin E och oönskade förändringar i blodplättar (trombocyter). (Sally Fallon & Prof. Dr. Mary G. Enig http://www.westonaprice.org/health-topics/the-great-con-ola/)
Tester på råttor visade att rapsolja bromsar deras tillväxt. Därför tillåter inte FDA rapsolja i bebis mat. Kombination av rapsolja med mättad fett minskar dock dess negativa effekter.
Problemet med rapsolja är inte på mängden erukasyra som den innehåller utan på stora mängder omega-3 och avsaknad av mättad fett i den. Vi säger alltid hur hälsosamma omega-3 syror är. Hur kan de då vara farliga för hälsan? Det är sant att omega-3 syror är nödvändiga för kroppen. Men de förändras och oxideras på grund av den höga värmen när man producerar rapsolja. I en artikel i Wallstreet Journal 1995 skrev man att man konstaterade fler fall av cancer hos kvinnor som andade in rök från rapsolja (Wall Street Journal, June 7, 1995, p. B6).
Här kan du gärna kommentera ...