Basisk mat har varit populär sedan några år tillbaka. Anhängare av denna kost påstår att om vi äter mer av försurande mat blir kroppens pH balans sur. Enligt dem orsakar detta i sin tur bl.a. fetma, cancer, hypertension (hög blodtryck), muskel -och benskörhet. De menar att basisk mat skyddar oss mot dessa sjukdomar.
Här ska jag resonera kring ämnet efter bästa förmåga och eventuellt komma fram till vissa riktlinjer som kan vara hjälpsam i tolkning av varierande påståenden som man bemöter.
FINNS DET VETENSKAPLIG GRUND BAKOM BASISK KOST?
Om man ska sammanfatta det som basisk mat anhängare säger blir det så här: När den maten vi äter metaboliseras lämnar den efter ”en typ av aska”. Den askan blir sur eller basisk beroende på maten som vi har ätit. Enligt basisk kost anhängarna glider kroppens pH balans åt den sura sidan om vi äter försurande mat. Då får vi sjukdomar så som jag skrev ovan. (Fetma, cancer, hypertension(hög blodtryck), muskel -och benskörhet, osv…). Då menar de att om vi äter 80% basisk och 20% försurande mat blir vi skyddade mot dessa sjukdomar.
Enligt ”basisk dietisterna” kan man mäta pH värdet i saliv eller urin och den vägen veta om man har ätit basisk eller försurande mat. För mätning föreslår de att man använder indikatorpapper som man kan köpa på apoteket. pH värdet ändras mellan 1 och 14. Under 7 blir det surt och över 7 blir det basiskt. 7 är neutral. Här påstår de att pH värdet av urin påverkas av det vi äter. Alltså påståendet är att äter vi försurande mat blir pH värdet på den sura sidan och tvärtom. Nu kommer huvud frågan: Innebär försurad urin också försurat blod?
VAD ÄR SANNINGSHALTEN I DESSA PÅSTÅENDEN?
Det som bestämmer om en typ av mat är försurande är att om den innehåller komponenter med svavel eller fosfor. Och det som bestämmer om maten är basisk är att om den innehåller komponenter med kalcium, magnesium och kalium. Detta innebär att mat från djurriket och spannmål är försurande och mat från grönsaker och frukt är basisk.
Låt oss hoppa över de långa och tråkiga kemiska reaktionsformlerna och komma till slutsatsen. Det är sant att urinen blir försurad om man äter försurande mat. Men så länge vi har fungerande njurar visar inte detta pH värdet i blodet. Samtidigt som våra njurar filtrerar syror producerar de bikarbonat. Bikarbonat neutraliserar försurning av blodet. Av den anledningen håller kroppen pH värdet inom 7,35 och 7,45 basiska värden. Med andra ord håller kroppen blodet på en basisk nivå hur mycket försurande mat ni än äter . (Bonjour JP. Nutritional disturbance in acid-base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney.Br J Nutr. 2013 Oct;110(7):1168-77.) Att ta extra bikarbonat kan påverka kroppens pH värde men det blir tillfälligt. Kroppens försvarssystem tar över så småningom. Extra bikarbonat kan dessutom vara skadlig för magen.
Om man ska ha riktlinjer vid denna typ av diskussioner ska man då ta hänsyn till människans evolutions process. De forskning som man har gjort bland dagens jägar-samlar samhällen visar att vissa av dessa lever på försurande kost och vissa basisk kost. Inget av dessa visar täcken på de moderna sjukdomarna. Hur vår hälsa påverkas är inte beroende av om maten är basisk eller inte utan hur naturlig den är.
- Sebastian A, Frassetto LA, Sellmeyer DE, Merriam RL, Morris RC Jr. Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors. Am J ClinNutr. 2002 Dec;76(6):1308-16.
- Ströhle A, Hahn A, Sebastian A. Estimation of the diet-dependent net acid load in 229 worldwide historically studied hunter-gatherer societies. Am J Clin Nutr. 2010 Feb;91(2):406-12.
- http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1?kme=CK.com+AR%2FThe+Acid-Alkaline+Myth%3A+Another+Popular+Theory+Bites+the+Dust
- http://chriskresser.com/the-acid-alkaline-myth-part-2
Tack för informationen! Skönt att veta att det inte är maten det beror på. Min fråga blir då: Vad är det som påverkar om urinen blir basisk eller försurad?
Vad maten vi äter innehåller är en anledning. Om maten innehåller komponenter med svavel eller fosfor blir försurad och om maten innehåller komponenter med kalcium, magnesium och kalium blir urinen basisk Maria.I övrigt hur urinen har inte stor betydelse. Det regleras ju i njurarna.