Recept förslag:
1 glasburk som rymmer 2 liter
100 g (3/4 dl) salt, jodfritt
ca 1 liter vatten
1 huvud kinakål, ca 1 kg
1 päron (ska rivas)
1 msk Gochugaru (koreansk chili)
1 tsk orientalisk fisksås
1 stor bit ingefära (ska rivas)
3 salladslökar (skär i tunna skivor)
1 rättika (ska rivas grovt)
I Korea blandar man grönsaksröran och lägger in mellan bladen utan att hacka sönder kinakålen i början.
Man kan lägga de fyllda kålhalvorna i täta plastpåsar för fermentering 1- flera veckor. Skär sedan kålhalvorna i 4-cm bitar och förvara i plast/ glasburk och ta fram en lagom mängd att servera ☺
Det sägs att varje familj har sin egen recept i Korea. Det varierar mycket. I landsbygden använder de lerkrukor som är begravda under gjorden. Det är så de håller en gynnsam, konstant temperatur. Det vi gör är lite kompromiss från det ursprungliga sättet. Det gäller även för koreaner som bor i stora städer.
Sirri; precis ?