Medan man njuter av sommaren och säsongens färska grönsaker kan man undra om man kan ha så året runt. Kan man ha kylskåpet fullt med orange och syrliga morotsslantar, olivgröna gurkor, rosa lökar, vitkål med benvit färg och rödkål med djupröd färg när sommaren går mot höst och hösten går mot vinter?
Sättet att ha grönsaker med fullt näringsvärde året runt är att syra dem. De inte bara behåller alla vitaminer, och näringsämnen som de hade från början utan de har nya vitaminer som B12, enzymer, fettsyror och näringsämnen som resultat av syrning.
Vad är syrning?
Det är en typ av fermentering. Fermentering är en omvandling av naturligt förekommande mikroorganismer under vissa omständigheter där de trivs och förökar sig snabbt.
När har man historiskt börjat med fermentering?
Mikroorganismer har existerat i världen i miljontals år långt före andra djurlivet. Människor lärde sig att fermentera under uppbyggnad av den kinesiska muren. Kineserna visste mjölksyrning redan 200 år f. kr. De har använt vätskan av surkål som botemedel mot många vanliga sjukdomar. Romarna har transporterat surkål mot maginfektioner under sina långa exkursioner. Djingis Khan har transporterat surkål till Europa 1200 talet. Man har hindrat c-vitaminbrist sjukdomen skörbjugg med surkål. Kapten James Cook hade surkål som huvudnäring för manskapet i sin flotta. Surkål var också huvudnäring for den engelska koloniala armen i Nordamerika.
På vilket sätt fermenterade varor gynnar vår hälsa?
Våra kroppar är ekologiska system där vi lever tillsamman med andra mikroorganismer.
• De utgör mer än 80 % av vårt immunförsvar.
• De hindrar svampinfektioner.
• De balanserar magfloran.
• De hjälper näringsupptag.
• De bryter ner proteiner.
• Skapar hela B vitaminer.
• Alkaliserar.
• Förstärker immun försvaret.
• Hjälper ombyggnad av vävnader.
• Skapar psykologisk balans och välmående.
Vilka steg har mjölkstyrningsprocess?
• Steg 1: Leuconostoc mesenteroides.
• Steg 2: Lactobacillus plantarum och L. cucumeris.
• Steg 3: Lactobacillus bervis och L. pentoaceticus.
Det är viktigt att man väntar 6-8 veckor så att alla tre steg kan kompletteras. Temperaturen bör hållas under 22 grader. Den ideella temperaturen är 15-17 grader. Samtliga steg spelar specifik roll i processen. Dessa temperaturer och tider kan varierar beroende på grönsak. Vissa andra grönsakstyper än vit- och rödkål kan kräva lägre temperaturer och kortare tider.
Hur har det gått så illa med vår hälsa?
Evolution av våra kostvanor och uppkomst av gigantiska livsmedelsföretag är en av viktigaste faktorerna bakom den rubbade balansen i våra kroppar. Processad, onaturlig mat, strålning, höga doser av socker och mjöl, steroider, antibiotika, hormon användning, GMO, förändrade jordbruk kan man räkna som faktorer som förstör vår hälsa.
Tidigare fick man använda fermentering för att bevara varor under längre tid. Som följd av djupfrysning har vi slutat med fermentering.
Är det inte bakterier som ligger bakom ohälsa?
Den frågan går tillbaka till 1800 talet. Då hade två vetenskapsmän sina motsatta teorier om den frågan. Louis Pasteur hävdade att bakterier låg bakom sjukdomar. Hans teorier ledde till att massproduktion och hög användning av antibiotika. Antoine Béchamp hävdade att bakterier verkar enbart i ohälsosam kropp. De orsakar inte ohälsa i sig. Det sägs att Pasteur erkände i sin dödsbädd 1908 att Béchamp hade rätt.
Vi har 2,3 – 3,2 kilo bakterier i den tjocka tarmen. Magfloran utgör mer än 80 % av vårt immunsystem. Det är detta område som är ansvarig för vår hälsa. De livgivande bakterierna kommer från jorden.När tarmfloran inte har optimum tillstånd är vår hälsa hotad.
Låt oss gå uppåt och titta på den tunna tarmen. På grund av den veckade ytan och tarmluddet har tunntarmen en yta lika stor som en tennisplan. Detta är en stor yta som kan påverkas när något är fel. Mirkrovilli extraherar näring från mat som vi äter. Upptag av näring kan inte ske om mikrovilli skadas av patogena mikroorganismer.
Låt os gå ännu ett steg uppåt och se det som händer med magsäcken. Låg magsyra, hög konsumtion av kolhydrater, allergier, dålig matsmältning skapar förutsättningar för svamp, patogena bakterier, virus och parasiter att få fotfäste. Det leder till magbesvär och inflammation.
På vilket sätt hjälper mjölksyrning?
Skapar harmoni i magen, förstärker surhetsgraden när den är för låg och sänker när den är för hög.
Den stimulerar muskelsammandragningar så att matflödet sker smidigt, hjälper blodflödet och förebygger förstoppning.
Mjölksyra justerar utsöndring från körtlar enligt behov av olika organ. Utmärkt för diabetiker för att det inte finns behov av insulin. Socker bryts ner som resultat av fermentering.
Mjölksyrning är det perfekta medlet mot toxiner och miljögifter. Mjölksyrade grönsaker är nyttiga näringstillägg för cancerpatienter.